Hızlı giriş
Hızlı giriş

Temekurs 3 : Anlamak

 

Sevgili ebeveynler,

ergenlik, genel bir belirsizlik dönemidir. Kendilerinde neler olup bittiğini çoğu zaman anlamayan gençler güvensiz bir dönemdedir.

  • Fiziksel değişiklikler görünür durumdadır, örneğin, göğüs büyümesi, siviceler ve vüvcut kıllanması ve çoğunlukla ergenler bu durumdan memnun değillerdir.
  • Duygu patlamalarını kendileri  ve diğer insanlarda hisseder ama bu durum karşısında her iki taraf da çaresiz kalır.
  • Bu dönemde düşünceler her dönemden daha fazla görünüyor ve ergenler her şey hakkında detaylı düşünmek ile meşgul oluyor. Ama bunu kendi başına uygulamak ve dışrıya belli ettirmemek çabaı içindedirler.

Dışa doğru çoğunukla soğukkanlı ve mesafeli veya ilgisiz yada sadece tek taraflı ilgili görünebiliyorlar. Bu genellikle gençler ve ebeveynler arasında hayalkırıklıkları ve çaresiliklere sebeb oluyor, çünkü bu durma alışmaya vaktiniz yoktu. Sanki herşey ters gidiyormuş gibi, her şey konrolden çıkmış gibi hissettiriyor. Gençler yanlış anlaşıldıklarını hissediyor ve ebevynler, gençlerin deneyime açık davranışları karşısında kendilerini tehlikeye tatacaklarından endişe ediyorlar. bununla ilgili bir konuşma ise imkansız görünüyor.

  • Ergenlerimizde bu dönemde hem hormonel hem de nörobiyolojik olarak greçekte neler olduğuna bir göz atarsak, onları daha iyi analayabiliyoruz.
  • Ancak buna nasıl tepki verebileceğimizi de anlamalıyız. Gençlerimizle iletişim içerisinde olmak için hangi tutumun gerekli olduğunu analamamız gerekiyor.
  • Ayrıc, gencin desteklenmesinin hala önemli olduğunu, ancak ona ulaşabilmek için takdir edici bir yaklaşım içerisnde olmanın gerektiğini bilmemiz gerekli.
  • Ve en son olarak, bu "ayrıma" aşamasından korkmamamız gerektiğini çünkü çocuklarınızı kaybetmemeyeceğinizi bilmeniz gerekiyor. Bunun yerine, olgun, yetkin ve sizinle aynı göz seviyesinde buluşan bir yetişkin olacağına innmanız gerekiyor.

Önemliler kısaca:

Çocukların ebeveynlere olan bağlılığının azaldığı dönemler

  1. Küçük yaş döenmelerinde, çocuklar ebeveynlerine şartsız bir şekilde bağlıdırlar. Ergenliğin başaldığı yaşlardan itibaren ebeveynler çocukarının kendilerinden uzaklaştıklarını fark ederler.
  2. Ergenler fiziksel olarak ebeveynlerinden yakınlığı azaltırlar, konuşmaya daha az isteklidirler ve sözel olmayan iltişimleri genellikle soğuk bir görüntü sergiler. Bazı kız çocukları bakışlarını kaçırma davranışları gösterir.Bu tür davranış değişiklikleri gençlerde farklı şekilde telaffuz edilir.
  3. Ergenlik döneminde ebeveynler özel konumlarını kaybederler ve bir adım geride bırakılır.
  4. Ebeveynler,çocuklarına zor zamanlarda geri dönmeleri yani ebeveynlerine güvenebilmeleri için açık kapı tutmalıdırlar.
  5. Ebeveynler, çocuklarının arkadaşlarını kıskanmamalıdır. Gençler ve arkadaşlarına beraber zaman geçirmeleri için daha fazla alan vermeleri gerekir.
  6. Ebeveynler, çocuklarının kendilerine özel alanları olmasına saygı göstermelidir. Ancak böyle bir davranışla, çocuklarının  arkadaşlarını en erken zamanda tanıma şansına fırsat bulurlar ve onların kendilerini güvende hissetmesini sağlarlar.
  7. Gittikçe daha fazla sayıda genç yetişkin maddi nedenlerden evden ayrılamıyorar. Güney Avrupa'da olduğu gibi, annlerinin her şeyi yapması gençler için ciddi bir sosyal orun haline gelmeye başlıyor. 

 Bir gencin temel sorunları

 

1.Ne olmak istiyorum!

 

  1. Kendini gerçekleştirme, kişinin bireysel yeteneklrini greçekleştirmesi anlamına gelir. Bu,üstün performansla ilgili değil, her gencin yeteneklerini buna göre geliştirmesini sğlamakla ilgilidir. Güçlü yönlerinden yararlanırsa, hayatıyla en iyi şekilde başa çıkabilir.
  2. Bireysel ihtiyaçları dikkate alan okul temelli eğitim ve meslek eğitiminde, mümkün olduğunca çok sayıda gencin profesyonel ve sosyal entegrasyonu için en büyük şanstır.
  3. Her genç okul ve mesleki yolda gelişmek istemez. Becerlerini pratikte kullanmak ve topluma katkı sağlamak isterler.

2. Kendilerin bulma arayışında

  1. Ergenlik döneminde benlik algısı ve benlik saygısı yeniden yönlendirilir.Birkaç yıl boyunca gençler, çocuk olmaktan yetişkin olmk arasnda bir tür ara dünyada yaşarlar.
  2. yer değiştirme ile genç yetişkin büyük ölçüde duygusal olarak bağımsız hale gelir, ancak kendi imajı açısından henüz bağımısz bir kişi değildir.
  3. Ergenlik döneminde benlik saygısı, giderek daha az ailede tanınmayla ve giderek daha fazla yetişkin dünyasında akrnlarca tanınmayla belirlenir. Genç artık kendi davranış ve faalıyetlerinden sorumlu olmalıdır.
  4. Ebeveynlerinden kopma ve kendi kişiliklerini arama, birçok gencin kökenlerini sorgulamasına neden olur. Yaşamın bu evreinde, evlat edinen çocuklar ve sunı tohumlama yoluyla dünyaya gelen çocuklar, biyolojik ebeveynlerinin kim olduğunu bulmaya özellikle ihtiyaç duyarlar.

3. Kızlar ve erkekler cinsiyet rollerini nasıl bulurlar?

  1. Cinsiyet davranışı doğuştan gelir ve modellere dayanmaz. Babaları tarafından büyütülen kız çocukları, tipik kadın davranışı sergiler, yanlız eğiten annelerin oğulları erkek aktiviteleri tercih ederler. Bu, çocuklrın cinsiyete özgü davranışlarını şekillendirmek için rol modellere bağımlı olmadıkları anlamına gelmez.
  2. Ergenlik öncesi çağda, çocuklar neredeyse sadece kendi cinsiyetlerinden çocuklarla oynarlar. Bu tercih, ergenliğin başlamasıyla hiçbir şekilde ortadan kalkmaz, cinsel yönelim tarafından örtülür.
  3. Erkek ve kız çocukları, küçük yaşlardan itibren farklı ilişki yapıları geliştirir.Kızlar sosyal becerilere dayalı düz hiyerarşler tercih ederken, erkekler güç ve dik bir hiyerarşiyi tercih eder. Bununla birlite, cinsiyetler arasında büyük bir örtüşme vardır.
  4. Ergenlik döneminde cinsiyet kimliğinin, toplumsal cinsiyete özgü davranışların ve cinsel yönelimin nasıl geliştiği genetiğe de bağlıdır. Ebeveynler çocuklarının eğilimlerine göre gelişebilmeleri için tüm deneyim olanaklarını açık tutmalıdır.
  5. Geçmişte eşcinsellik, erken çocukluluk dönemindeki bir yanlış davranışa bağlanıyordu. Bugün eşcinselliğin esasen genetik olduğu varsayılmaktadır.
  6. Eşcinsel eğilimi olan gençler ergenlik döneminde özellikle zor zamanlar geçirir.Kendi eşcinselliğinin içsel kabulüne ek olarak, genç insan sosyal yanlız ve maruz kalabilir. Eşcinsel ergenler özellikle intihar riski altındadır. Özel desteğe ihtiyac duyarlar.
  7. Ebeveynler, eşcinsel bir eğilim varsa, çocuğunu kabul ve sevgisinden hiçbir şekilde mahrum etmemelidir. Bunu yapamayacak durumdaysanız, profesyonel yardım almalısınız.
  8. Transseksüellik, fiziksel olarak açıkca erkek veya kadın cinsiyetine ait olan, ancak karşı cinsten olduklarını hisseden ve bu şekilde yaşamak isteyen insanlarla ilgilidir.
  9. Kendilerine hermafordit diyen kişiler, kadın ve erkek genital organlarının bölümlerine ve cinsiyet özelliklerine sahiptir. Fiziksel görünümü bu nedenle açıkca bir cinsiyete atanamaz. ( Cinsel farklılaşma bozukluğu veya interseksüellik)
  10. Insani gelişme, cinsiyet kimliği, cinsiyete özgü davranış ve cinsel yönelim açısından büyük değişikenlik göstermektedir. Bu nednele kalıplaşmış tutum ve düşüncelerden kaçınmalıyız.

Burdan bu bölümüm egzersizlerine geçebilirisniz!


Burdan gençler bölümünün son olan kursuna "davranmak'ya" geçebilirisniz!