Bebekler için temel kursun 4. cü bölümü: Davranmak


Hızlı giriş
Hızlı giriş

Sevgili Veliler,

 

Özellikle hayatının ilk yılında çocuğun gelişimi hızla gecmektedir. Ilk üç ayda, önce bebeğinizin getirdiği değişikliklere alışmakla mücadele ettiniz. Biraz aile olarak yeniliklere tam alıştınızki, yine sizi birazda olsa zorlayan değisiklikler bekliyor ve kaçınılmasız bir şekilde onlarla yüzleşmelisiniz.

 

  • Bir taraftan çocuğunuz değisiyor! Belki de farklı saatlerde uyuyor veya uyanık kalıyor ve meşgul olmak istiyor. Bazende hala geceleri uzun zaman uyumuyor ve siz ne yapabileceğinizi düşünüyorsunuz. Acaba anne-baba yatağında mı yatsın, kendi yatağında ağlamasına mı katlanmalıyım yoksa kucağımda mı sakinleştirip tekrar uyutmalıyım?
  • Bazende çocuğunuzla bağlarınız değişir!  Belki tekrar çalışmak zorundasınızdır ve çocuğunuzu biberona alıştırmak zorundasınızdırki başkaları tarafından da bakılabilsin. Bu sürecede çocuğunuz biberonu kabul etmeyipde siz onu tekrar emzirene kadar ağlaya bilir!
  • Neden değişiklik ortaya çıktığı önemli değil ve ya sizin bazı değişiklikleri istemesenizde uygulamak zorunda olmanız. Önemli olan bu sürecde sizin de desteğiniz olması ve her şeyin üstesinden yanlız gelmek zorunda kalmamanız. Bu veliler kursu size bu gibi zor zamanlarınızda eşlik etmek ve desteklemek ister.

Önemliler Kısaca:

 

Uyuma:

  1. Bir çocuğun bireysel uyku- uyanma döngüsünü gece- gündüz ritmi uyarlaması, çocuktan çocuğa değişen olgunlaşma sürecine bağlıdır.
  2. Düzenli yemek, uyku ve gezme saatlerini veliler belirlerse, çocuklarına  gün ve gece ritmi yaratmakta yardımcı olurlar.

Ağlama/çiğlik atma:

  1. Aşırı ağlama, yaşamın ilk 3 ayına, karakteristik bir şeyi gösterir:  Doğumdan sonra ilk 6. hafta artar, ardından bebeğin 3.cü ayına kadar düzenli olarak azalma gösterir.
  2. Ağlamanın kapsamı ve süresi çocuğa göre değişir. Çocuğun eğitiminden ziyade velilerin davranışına daha az bağmlıdır.
  3. Bazı çığlıklar açlık veya yorgunluk gibi bazı nedenlerle tetkinlenir. Genellikle akşamları, belirli bir sebebi yoktur.
  4. Veliler, bebekleri uyanıkken onunla daha çok ilgilenip eğlendirdikten sonra ve düzenli bir günlük rutini geliştirdikten sonra, çığlık atmayı veya ağlamayı azaltırlar.

Oyun oynama:

  1. Çocuk ilk aylarında, karşındaki insanla göz teması, yüz ifadesi, vb. sosyal bir oyun geliştirir ve giderek ellerini de dahi eder bu ilerlemeye.
  2. Çocuk, elleriyle oynamakla başta kedini daha sonra cevresini öğrenir. Ilk örğenmeler hep bir şeyleri ilk önce ele alıp sonra ağzına götürerek tanımaya çalışır.

 

Yemek yeme:

 

  1. Bebeğin yutkunma becerileri ve sindirimin olgunlasmasına bağlı olarak, hayatının 4. ve 8. ayları sırasında ilk püresini yemeye hazırdır.
  2. Bebek 5 ila 7 ay arsında katı gidaları yemeye başladığı zaman tadı ve dokuyu öğrenir. Bu yaştaki çocuklarda günlük besin miktarı hala çok farklıdır.
  3. Çocuk büyüdükce, anne sütü bir besin kaynağı olarak yeterli gelmez, sadece hala bir sevgi kaynagı ve çocuğun anneyle olan özel bağı haline dönüşür.

 

Kaynak: Remo H.Largo, Babyjahre-Entwicklung und Erziehung in den ersten 4 Jahren, piper 2010


 

Burdan temel kursun 4.cü bölümünün görevlerine gecebilirsiniz. Davranmak!